仙台媒体中心Sendai Mediatheque / 伊东丰雄 TOYO ITO_建筑邦—第一建筑设计阅读互动平台
 您好,欢迎来到建筑邦社区! 登录 | 注册 | EN 
  • 项  目
    • 项  目
    • 精选集
    • 产  品
    • 设计师
    • 机  构

 Search

项目详情
仙台媒体中心Sendai Mediatheque / 伊东丰雄 TOYO ITO建筑设计/办公建筑
分享到: 更多
设计说明:
伊东丰雄的仙台媒体中心的意图设计一个透明的文化传媒中心所支持的一个独特的系统,让周围的社区的完整的可视性和透明度,是革命性的,它的工程和审美。这个惊人的视觉质量,是该项目的最可识别的特征。专注于板(地板),管(柱),皮肤(门面/外墙)的最简单的意图允许一个充满诗意和视觉上迷人的设计,以及作为一个复杂系统的活动和信息系统。接近仙台媒体中心,市民带到周边城市的延续双层高的主入口大厅,通过大窗上的玻璃。这种开放式的广场包括一个咖啡厅,零售商店,以及社区空间,能够支持电影放映及其他活动
With the intentions of designing a transparent cultural media center that is supported by a unique system to allow complete visibility and transparency to the surrounding community, the Sendai Mediatheque by Toyo Ito is revolutionary in it’s engineering and aesthetic.

Six steel-ribbed slabs slabs, each 15-3/4″ thick, appear to float from the street, supported by only thirteen vertical steel lattice columns that stretch from ground plane to the roof. This striking visual quality that is one of the most identifiable characteristics of the project is comprable to large trees in a forest, and function as light shafts as well as storage for all of the utilities, networks and systems.
Each plan is free form, as the structural column lattices are independent of the facade and fluctuate in diameter as they stretch from floor to floor. The simplest intentions of focusing on plates (floors), tubes (columns), and skin (facade/exterior walls) allows for a poetic and visually intriguing design, as well as a complex system of activities and informational systems.
The four largest tubes are situated at the corners of the plates, which serve as the principle means of support and bracing. Five of the nine smaller tubes are straight and contain elevators, while the other four are more crooked and carry the ducts and wires.

Upon approaching the Sendai Mediatheque, the public is led into a continuation of the surrounding city into the double height hall of the main entrance through large panes of glass. This open square includes a cafe, retail shop, and community space that is capable of supporting film screenings and other events.
Another aspect unique to this building is the involvement of many designers, as the interior of each level incorporated another person. Kazuyo Sejima designed the ground floor, placing the administrative offices behind a translucent screen. The Shimin Library found on the second and third levels include a browsing lounge complete with internet access and specially designed furniture by K.T. Architecture.
The gallery space of the fourth and fifth levels contain a flexible exhibition space with moveable walls, and also a more static space with fixed walls and a rest area with seating designed by Karim Rashid. Ross Lovegrove took charge of the sixth level, adding a 180 seat cinema and green and white furniture fitting to the audio-visual multimedia library.
The tree-like nature of the metal columns of the Mediatheque are continuous with the natural surroundings of the area, as the design is found on a street lined with trees. The building changes along with the seasons, it’s openness reflective of the summer green and also the streets during winter.
技术经济指标:
位置 青叶区仙台,宫城县,日本
结构 钢框架结构,钢筋混凝土
规模 7层,地下2层
地盘面积 3,948.72平方米
建筑面积 2,933.12平方米
总建筑面积 21,682.15平方米

Location Aoba-ku, Sendai, Miyagi, Japan
Period 1995.4~2000.8
Structure steel frame, reinforced concrete
Scale 7 stories, 2 basements
Site Area 3,948.72m2
Building Area 2,933.12m2
Total Floor Area 21,682.15m2
关键词:


我要评论已有0人参与

文明发言,最多还可以输入1500个字。



000

总评分

仙台媒体中心Sendai Mediatheque / 伊东丰雄 TOYO ITO
000

设计理念

000

功能布局

000

版图设计

000

实用性

评分

您的意见很重要

设计理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版图设计
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
实用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版权声明

经由建筑邦网站传送的文件及其他内容,受到著作权法、商标法、专利法或其他法律的保护。除该等文件及其他内容上载的用户所享有的版权,未经建筑邦网站明示授权许可,任何人或单位不得进行修改、出租、散布或衍生其他作品。若违反上述声明,建筑邦网站有权依法追究其法律责任。