河北工业大学图书馆设计方案/Hebei university of technology libra_建筑邦—第一建筑设计阅读互动平台
 您好,欢迎来到建筑邦社区! 登录 | 注册 | EN 
  • 项  目
    • 项  目
    • 精选集
    • 产  品
    • 设计师
    • 机  构

 Search

项目详情
河北工业大学图书馆设计方案/Hebei university of technology libra建筑设计/教育建筑
分享到: 更多
设计说明:
由Damian Donze和同济大学建筑设计研究院共同设计的河北工业大学北辰校区图书馆项目设计方案近日成功通过竞标。

图书馆的位置极佳,位于整个校区三个主要轴线的交点处,这使得它容易访问。它的南边为教学楼群,北边为生活区和体育建筑,并通过水域与它们隔开,形成了一个较为独立的环境空间,为创建一个独特漂亮的景观创造了条件。

新图书馆的面积48636平方米,主要功能为办公室、图书档案室、网络中心、会议中心和展览中心。办公室和网络中心通过西门进入,会议中心和展览中心通过东门进入。图书馆空间则由南北两个门进入,南门面向教学区,北门面向宿舍区,都为学生的快捷访问创造了条件。其中,南门被设计在二楼,避免了一楼办公区域的干扰。地下停车场入口位于北侧,设计了99个车位。为了利用空间,还设计了800个自行车车位在一楼的下斜屋顶空间下。

图书馆功能区,除了提供通常的图书借阅功能外,还设计了电子阅读区、期刊阅览区和休闲阅读区。并创建了很多学习空间,通过设计很多的双重/三重高度空间玻璃里面以及“阁楼”天花板来增加更多的自然光。而书库则进一步远离自然光,避免阳光直射对书籍的破坏性影响。在内部组织上,常用功能区放在较低的楼层,不太常​​去的功能则放在顶层,为流通带来很大的改善。

基本结构是由混凝土柱和梁结构连接剪力墙芯。同时,在北南向上采用了钢桁架跨越两个悬梁。

With an area of 48,636m2, the site of the Hebei university of technology library is located in the center of the new Beicheng Campus. This competition winning proposal by Damian Donze, of the Tongji Architectural Design and Research Institute, is clearly divided. The base of the building is designated for some offices, an archive, a network center, a convention center and an exhibitions center. This way, the West entrance is reserved for the offices and the the network center while the East entrance is reserved for the convention center and the exhibition center. More images and architect’s description after the break.

Having taken care of the secondary functions inside the base, we were able to keep the library itself pure and clean inside the main, central part of the building. There are two entrances to the library: One from the North, on the ground floor, and one from the South on the second floor. The South entrance was put on the second floor to leave base undisturbed. Additionally, did we emphasize the staircase by extending it all the way to the East entrance. Together with the sloped roof of the base, this creates a smooth transition from the site to the building. The site’s design extends the buildings functions into becoming a place where people can stay and take a break from the stress of their studies.

Site and Surrounding

The South of the campus is designated to teaching buildings while the North and West are designated for living and sport buildings. The standard height of the other campus buildings is 24 meters, and most buildings are kept in gray or white tones. However, the buildings in the North are clad in bricks and, somehow, try to imitated the old campus. In the center, separating the functions, is a green belt which includes a park and the location of the new library. The library is surrounded by water that starts from the park in the West and runs all the way to the East gate. This gives it some distance from the teaching buildings and gives us the opportunity to create a nice landscape.

The site is located right at the intersection of the 3 main axes which places the building in the middle of the view from each gate. This puts the library in a privileged situation and makes it easily accessible from the whole campus.

Building Borders

Both, the building outline in the North and the building outline in the South, are perpendicular to their axis. The building is off-setted 50m from the waterfront and 45m from the street in the North. Similarly, the East/West outline is derived from the site and runs, mostly, parallel to the site border. We tried to control the width of the building so that it would be fully visible from two important viewpoints. One point was the North gate and the second point was the square in the South, between the teaching buildings.

People Flow

1.The main student flow comes either from the teaching area in the South across the pond and up the monumental stair to enter on the second floor, or from the dorms in the North to enter on the ground floor. Either way they will be received with a reception from where they can continue into the main library.

2.The West entrance is designated for the staff of the library offices, the network center and the archives.

3.The East entrance is reserved for the convention and exhibition center and is located as close to the East gate as possible to improve the accessibility of external visitors.

4.The underground car entrance is located on the North side and provides access to a garage with 99 parking spaces.

5. By utilizing the, otherwise difficult to use, space under the sloped roof, we managed to create space for 800 bicycles.

Function Layout

The functions of the library have been separated into 3 main parts to improve circulation and guarantee ease of access. This reduces the main flow hitting the main South and North entrances. The main building with 30’000m2 is reserved for the library while the large first floor, with around 10’000m2 holds the secondary functions and is divided up into East and West.

The library offices are located on the South-West side of the base and reaches all the way to the library reception and the book check in/out area. The short distance improves the book processing time. The convention center, containing an auditorium (500 people), lecture hall (200 people) and a conference hall (100 people) is located on the East side close to the East gate to ensure good accessibility.

Library Functions

The library, besides providing functions like an E-reading area, a periodical reading area and a leisure reading area, also contains a variety of study areas. We focused on creating study spaces with a lot of natural lighting. We, therefore, arranged them inside and around the two large atria as well as along the facade. To further improve the quality of the reading spaces along the facade, we created many “Loft” spaces where the ceiling was set back from the facade to generate double/triple height space. This not only adds more natural light for the reading area, but also moves the stacks further away from the natural light which is desirable considering the damaging effect of direct sunlight on books.

Internally, the library is organized in a way so that the functions that are more frequented are on the lower floors while functions which are less frequented are on the top floors. This brings a great improvement in terms of circulation.

Structure

The basic structure is made of concrete column and beam structure connected with the shear walls of the cores. However, we made use of a steel truss to span the two overhangs in the North and the South.

Natural Lighting & Ventilation

The lower atria (floors 2-5) obtain their light through the structural glazing facade while the upper atria (floors 6-8) each have an additional skylight to provide a comfortable reading environment. Most of the facade, however, is using standard windows to ensure energy efficiency as well as to control the direct sunlight that enters into the building.

Besides the natural ventilation provided by the facade, we added two shafts on the East side and the West side to provide fresh air for the toilettes and the fresh air rooms.The building is horizontally divided between the 5th and the 6th floor. The client wants to use the lower part first while opening up the upper part later on. By thermally dividing the building, we answered to that request and made sure that the lower part can be heated/cooled independently from the upper part during the first phase.

Circulation

Having taken care of the necessary fire evacuation cores in an efficient way, we were able to play with the public circulation. Most important are the 4 elevators in the center that provide fast access to (being in the center) to every part of the building and create a strong “backspine” of our circulation system. However, elevators require waiting time and use energy, so we developed an intricate system of public stairs to reduce the traffic for the elevators.

Facade

Looking at the facade of the building, one may easily be reminded of ying and yang. These principles were, in fact, part of our influence.The buildings in the North of the library are made up of a lot of brick and, somewhat, try to imitate the style of the old campus. Hence, we decided to use a similar earthy material, terracotta.

The buildings in the South of the library use simple and plain colors. We tried to develope a fitting language for the main South facade to create a smooth transition. Our choice fell on a pale natural stone that can create a similar image as the other buildings, yet is of higher quality.

With the twisting motion of the two types of the facade were we able to take up the two styles and connect the North with the South/old and new. We also took the interior into consideration, however, which is why the facade has a higher percentage of openings on the lower floors while it closes up towards the top. This action, once again, give more natural light where it is needed (study area) while it protects the books in the compact stacks on the upper floors.
技术经济指标:
建筑设计/Architect: Damian Donze (Tongji Architectural Design and Research Institute)
项目位置/Location: Tianjing, China
项目名称/Project: Beichen Campus Library of Hebei University of Science and Technology
设计团队/Design Team: Wensheng Wang, Damian Donze, Wang Shuyi, Zhang Xü
建筑面积/Site Area: 48,636m2
总面积/Total Area: 45,290m2
总高度/Total Height: 40m
楼层数/Floors: 8
停车场/Car Parking: 99
自行车停车场/Bicycle Parking: 800
书位/Book Space: 2,400,000
座位/Seats: 4500
关键词:


我要评论已有10人参与

文明发言,最多还可以输入1500个字。



974

总评分

河北工业大学图书馆设计方案/Hebei university of technology libra
976

设计理念

981

功能布局

967

版图设计

971

实用性

评分

您的意见很重要

设计理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版图设计
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
实用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版权声明

经由建筑邦网站传送的文件及其他内容,受到著作权法、商标法、专利法或其他法律的保护。除该等文件及其他内容上载的用户所享有的版权,未经建筑邦网站明示授权许可,任何人或单位不得进行修改、出租、散布或衍生其他作品。若违反上述声明,建筑邦网站有权依法追究其法律责任。