上海同济大学建筑设计研究院新办公楼 / by TJAD_建筑邦—第一建筑设计阅读互动平台
 您好,欢迎来到建筑邦社区! 登录 | 注册 | EN 
  • 项  目
    • 项  目
    • 精选集
    • 产  品
    • 设计师
    • 机  构

 Search

项目详情
上海同济大学建筑设计研究院新办公楼 / by TJAD建筑设计/办公建筑
分享到: 更多
设计说明:
上海同济大学建筑设计研究院新办公楼位于上海市杨浦区四平路1239号,新大楼是交通建筑改造项目,对旧建筑改造、利用的本身就体现了节能环保和经济的理念。建筑通过悬浮于顶部轻盈新潮的加层,使新旧建筑相得益彰,营造了多层次的景观环境和空间特征,功能合理、流线清晰、人性化的设计环境。形象上既具识别性又有一定的视觉丰富性。

大楼体现了保留与新建的完美融合。改建部分以精致现代的材料与原有建筑形成一定的对比,新老建筑相得益彰。营造人性化怡人空间。宽敞明亮的内院,利用内院绿化,退台绿化,屋顶绿化,园区绿化,组织多层次的景观环境,实现自然通风,争取良好的日照,从最本质的空间布局上达到宜居,节能、生态的效果。功能性与趣味性相结合。在一层公共区域和四层平台层进行了个性化的设计,体现出设计企业、高校建筑的活力和创造力。同时在各办公单元中利用导光井等灵活趣味元素,创造出趣味性的空间,满足现代办公的个性化需求。形态设计简洁大气。立面采用玻璃和金属幕墙系统,结构形式则采用钢结构,轻盈的体量体现出现代建筑的精致和高技。

办公楼处处体现了节能环保的理念,对于智能化系统需要24小时提供制冷的设备用房,采用与大楼其他部分独立的空调系统;VRV系统采用分户设置,可实现冷、热量单独计量;设置楼宇自控系统走廊及公共区域的照明、泛光照明、景观照明的定时分区分路并显示开关状态;大楼屋面设室外温、湿度探测点1个,检测数据作为空调系统温度调节、新风量控制的优化参数;设置中水系统,以建筑屋面部分虹吸雨水流量作为中水水源;屋顶设置太阳能光伏发电系统,用于卫生间、茶水间内洗手热水及厨房间淋浴用热…………

Design Concept
With its clear geometric mass, RC structure and continious horizontal lines, Parking Garage of Bus No.1 suggest of stability and weightiness. The new design has preserved its general standing as the vessel carrying all kinds of change. The free and flexible space division, the application of delicate and moderns materials and the concise vertical facades form an interesting contrast with the original architectural form and gain in each other’s presence.

Built in 1999, this parking garage was in service for about ten years only. And the building’s large mass (150m x 75m) and operational life fully justify the renovation project. The bus garage was originally a standalone functional transport facility without any redundant component. It was a three-storied, concrete-framed structure, and with the floor height at 5m-6m, widthwise column spacing at 7,5m, and lengthwise column spacing at 15m, it featured a rhythmical, minimalist and even monotonous structural form. The biggest challenge faed by the renovation of Parking Garage of Bus No.1 lay in how modern design approaches could be applied so that the venue that was once for vehicle use could be now transformed into one for “human use”.

At the beginning stage of the design, two large internal courtyards inside the building were considered as part of the effort to improve the lack of spatial scale by giving it basic orientation and fluidity so as to facilitate the reorganization of the traffic flow.

This approach could better meet the functional demands of the new structure and effectively increase the connectivity between the spaces on different levels as well as that between architecture and nature.
技术经济指标:
设计机构/Architects: TJAD 上海同济大学建筑设计研究院
地点/Location: Shanghai, China 中国上海
项目总监/Project Director: Ding Jiemin
设计负责人/Head Of Design: Zeng Qun
项目建筑师/Project Architects: Zeng Qun, Wen Xiaoqin, Wu Min, Sun Ye, Chen Kangquan, Zhang Yan, Wang Xiang
面积/Area: 64,522 sqm
年份/Year: 2011
摄影/Photographs: Courtesy of TJAD
室内设计师/Interior Designers: Zeng Qun, Wen Xiaoqin, Zhang Hongwu, Sun Qian, Li Yujing, Wang Xiang, Chen Yanjuan, Wan Shaoqiu
结构研发工程师/Structural Enginners: Wan Yuerong, Chen Xi, Xu Xiaoliang, Hong Wenming, Wu Shuxun, Zhang Zhun, Yu Hui, Di Liuxun
关键词:


我要评论已有2人参与

文明发言,最多还可以输入1500个字。



888

总评分

上海同济大学建筑设计研究院新办公楼 / by TJAD
850

设计理念

900

功能布局

900

版图设计

900

实用性

评分

您的意见很重要

设计理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版图设计
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
实用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版权声明

经由建筑邦网站传送的文件及其他内容,受到著作权法、商标法、专利法或其他法律的保护。除该等文件及其他内容上载的用户所享有的版权,未经建筑邦网站明示授权许可,任何人或单位不得进行修改、出租、散布或衍生其他作品。若违反上述声明,建筑邦网站有权依法追究其法律责任。