法国Montrottier幼儿园和小学 / Tekhnê Architects_建筑邦—第一建筑设计阅读互动平台
 您好,欢迎来到建筑邦社区! 登录 | 注册 | EN 
  • 项  目
    • 项  目
    • 精选集
    • 产  品
    • 设计师
    • 机  构

 Search

项目详情
法国Montrottier幼儿园和小学 / Tekhnê Architects建筑设计/教育建筑
分享到: 更多
设计说明:
决策者大胆的决定在Montrottier的核心地带建设新的幼儿园和小学,希望给这个中世纪的村庄注以新的活力,促进其发展。
成功利用场地的关键在于合理的尺度——介于场地高差达9m,旁边是托儿所,图书馆和电影院。子周围起伏的景观看过来,全新的建筑为山坡环绕,并融入山顶堡垒一般的轮廓之中。它增加了整体形态的统一,恰当的密度,同时在古老的花岗岩木制形式之中具有鲜明的当代风格。
场地被分割成两大块(一个是幼儿园,另一个是小学)保持与地形一致。教室放置在上部的平坦区域,避风的操场成为之间的一道景观,可以这么说,景色壮观。项目为当局强烈支持。与所有的Tekhnê作品一样,它拥有先进的环保功能,且预算低廉。
沿南北、东北西南轴方向,有狭长的侧面,北向坡。主导风是凉爽的西风,且与太阳有一个有利方向。外部空间利用率得到了优化。
建筑与场地的性质和轮廓配合紧密。外立面的矩形虽然不完全平行,面向东南和西北。但完全符合功能需要。
为了提高幼儿园在场地的标高,建设了基础。包括市政停车场,这也是对金融的贡献。
小学建在2层,叠加步道,让夏季和冬季的空气和光自由流通。教室利用自然光,享受周边农场和森林的安静,同时避免过热。
为了提供项目所需的能见度,幼儿园的操场和多用途空间的山墙被纳入广场内。
在钢筋混凝土的基础上,与相邻墙壁和台阶结合到一起。在此之上,框架、饰面和屋顶都是木制。通道,有利于热性能,教室、工作间的照明和隔音,在整个项目的北侧。屋顶都有光伏板,抵消了部分能源消耗。
外墙有大型凸窗,配置各不相同,融入木结构和水平挡雨板的韵律中。有些配备了固定的水平条板或面对通道。教室的前方,有框架环绕,通高双层窗户与水平挡雨板交替。

The authorities’ bold decision to build a new kindergarten and primary school in the heart of Montrottier was a result of their desire to give this medieval village a new lease of life, and to recentre its development.

Key to the success of the venture was the availability of a site which, though steeply sloping (with a 9 m difference in height between the upper and lower boundaries), was the right size, and also close to the crèche, library and cinema. Seen from the surrounding undulating landscape, the new building embraces the slope, and is integrated into the general silhouette of the hilltop bastion. It adds to the overall morphological unity, and notably the density of the ensemble, while also affirming its contemporary character with a distinctive wooden form in a granite setting.

The separation of the complex into two blocks (one for the kindergarten, the other for the primary school) is in keeping with the topography. And the classrooms are set above the flat, sheltered playgrounds in such a way that the landscape enters into them, so to speak, with spectacular views off into the distance. The project was enthusiastically backed by the authorities. It can boast of advanced environmental features, like all of Tekhnê’s designs, and does not rely on ostentatious effects.

There is a long, narrow profile that follows a north-north-east / south-south-west axis, with a north-facing slope. The dominant winds are cool and westerly, and there is a favourable orientation in relation to the sun. The utilisation of the outside spaces has been optimised.

The complex fits in closely with the nature of the site and its contours. The facades of its 2 rectangular sections, though not exactly parallel, face broadly south-east and north-west. They are unfussy in the way they perform their functions.

In order to raise the kindergarten to the level of the square, a base was constructed on Chemin de Gouttevine. It includes a municipal car park, which also makes a financial contribution to the operation.

The primary school is constructed on 2 levels, with superimposed walkways that allow the passage of air and light in both summer and winter. The classrooms make use of the incident sunlight, while benefitting from the calm of the surrounding farms and forests, and also avoiding the risk of overheating.

A glazed gallery offers views from the entrance to the complex on the square, and links up the 2 sections of the complex, notably with the shared lobby on the northern side of the primary school. In order to give the project the desired visibility, the kindergarten playground and the gable of the multi-purpose space were incorporated into the square.

The base of the project is in reinforced concrete, and it is integrated into the adjoining walls and flights of steps. Above it, the frames, facings and roof structure are in wood. The passageways, which also contribute to the thermal properties, illumination and acoustics of the classrooms and workshops, rise up above the northern side of the complex. Their inclined roofs are equipped with photovoltaic panels that offset some of the overall energy consumption.

The sunlit facades have large bay windows in a varied configuration, integrated into the regular pattern of the wood frame and the horizontal weatherboarding. Some of them are fitted with fixed horizontal slats, or screens that modulate the temperature inside the passageways as well as the illumination and the thermal conditions. The fronts of the classrooms, with their salient surrounding frames, have floor-to-ceiling and double-pane windows that alternate with vertical weatherboarding.
技术经济指标:
建筑事务所:Tekhnê Architects
地点:法国,Montrottier
面积:1465平方米
年份:2011
摄影:Jérôme Ricolleau
电、水、气:ITF
混凝土结构:DPI
声学:EAI
工料测量师:Poncet

Architects: Tekhnê Architects
Location: Montrottier, France
Area: 1,465 sqm
Year: 2011
Photographs: Jérôme Ricolleau
Electricity, Water, Gas: ITF
Wood Structures: Sylva Conseil
Concrete Structures: DPI
Acoustics: EAI
Quantity Surveyors: Poncet
关键词:


我要评论已有0人参与

文明发言,最多还可以输入1500个字。



000

总评分

法国Montrottier幼儿园和小学 / Tekhnê Architects
000

设计理念

000

功能布局

000

版图设计

000

实用性

评分

您的意见很重要

设计理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版图设计
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
实用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版权声明

经由建筑邦网站传送的文件及其他内容,受到著作权法、商标法、专利法或其他法律的保护。除该等文件及其他内容上载的用户所享有的版权,未经建筑邦网站明示授权许可,任何人或单位不得进行修改、出租、散布或衍生其他作品。若违反上述声明,建筑邦网站有权依法追究其法律责任。